Úvod » Zdravá výživa » BIO Matcha Tea Harmony 60 g + sklenice zdarma
Matcha Tea Harmony je kvalitní práškový zelený čaj. Je neodmyslitelnou součástí japonského čajového obřadu.
Čaj Matcha Harmony je vhodný pro chvíle meditace a období, kdy se potřebujeme soustředit a zároveň zůstat klidní. Dále je možné ho popíjet i v období, kdy potřebujete získat novou energii.
Bio Matcha čaj Harmony je jemné, hladké a mírně sladce chutnající chuti. Chuť čaje je s minimálním náznakem trpkosti. Nasládlá chuť je způsobena aminokyselinou L-theaninem. L-theanin navozuje uklidňující účinky. Zvyšuje aktivitu alfa vln a tím navozuje hlubokou relaxaci bez pocitu ospalosti. Čaj obsahuje také velké množství antioxidantů.
Matcha je druh zeleného čaje, který vznikl před více než 800 lety. Z počátku byl užíván převážně buddhistickými mistry a samuraji, a teprve až nedávno se začal konzumovat i v Evropě. Rozemletím čerstvých čajových lístků vznikne jemný prášek pozoruhodné zelené barvy s báječnou chutí a vyjímečným aroma. Čaj Matcha obsahuje unikátní katechiny a aminokyseliny.
Matcha je 100% čistý zelený čaj, který je rozemletý na jemný prášek (cca 5-10 mikronů), při jehož výrobě nedochází k fermentaci (oxidaci), nepřidávají se žádná barviva, přísady ani konzervační látky. Při pití čaje Matcha spotřebováváte celý čajový list, což je jeden z hlavních důvodů, proč je čaj Matcha 10x silnější než klasický šálek zeleného čaje. Důvodem smaragdově zelené barvy je množství chlorofylu v čajových lístcích způsobené zastíněním čajovníků. Čtyři týdny před každoroční sklizní jsou čajové oblasti zcela pokryty plachtami. Tato speciální stínící technika zabrání slunečnímu záření až o 90 %, což má za následek, že rostliny rostou téměř ve tmě a chybějící světlo si kompenzují nadměrnou produkcí chlorofylu. Právě z cholorofylu, obohaceného o aminokyseliny, vzniká smaragdově zelená barva.
Základním rozdílem mezi Matcha čajem a kávou jsou živiny, které se přirozeně v obou nápojích nacházejí. Káva obsahuje silný stimulant obsahující kofein. Matcha obsahuje theofylin a theaniny, stejně jako spoustu minerálů, vitamínů a antioxidantů. Kofein je velmi rychle působící stimulant, který okamžitě najde cestu do krevního oběhu. Účinky se projevují během několika minut a vrcholí během 30-45 minut. Vrchol účinku kávy je často spojován s nervozitou, pocením a následným oslabením či otupělostí. Naopak účinky čaje, tedy látka v něm obsažená (theofylin) funguje zcela odlišně. Matcha obsahuje hojné množství živin, které omezují vstřebávání theofylinu do krevního oběhu okamžitě, což vede k pomalému uvolňování energie po dobu 3-6 hodin.
Množství | Složka | Schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU |
---|---|---|
Zelený čaj (Camellia sinensis, jemně mletý, BIO) | Antioxidant Normální činnost srdce Metabolismus lipidů Normální stav kostí Dentální zdraví Fyzické a psychické stimulace/povzbuzení Normální stav pokožky Kontrola tělesné hmotnosti Normální hladina glukózy v krvi Osvěžení těla - duševní a fyzické schopnosti Vitalita - tonus - únava Kognitivní a duševní zdraví Spánek - koncentrace Přirozená obranyschopnost - imunitní systém Kognitivní výkon Bdělost - relaxace Termogenese - energetický výdej Vylučování vody z těla |
Děti 7-9 let konzumují 2,1 g čaje denně, děti 10-12 let 3,2 g čaje denně, dospělí 4-8 g čaje denně. Těhotné ženy mohou čaj Matcha konzumovat v omezeném množství (max. 4 g denně).
Příprava čaje za studena:
Čaj smícháme s vodou (2 dl - 1,5 l podle chuti) a pořádně protřepeme. Doporučujeme přidat pár kapek limetky, nebo trochu ovocného sirupu na ochucení. Skvělé chuti docílíte kombinací čaje Matcha s vodou nebo bezinkovým sirupem. Je důležité, aby byl čaj Matcha vždy důkladně rozmíchaný. Při přípravě za studena použijeme šejkr nebo plastovou láhev.
Příprava čaje za tepla:
1 sáček čaje zalijeme 2 dl horké vody o teplotě cca 70 °C a pořádně rozmícháme. Pro přípravu za tepla je ideální pomocník malý šlehač mléka pro přípravu pěny. Skvělé chuti docílíme přidáním medu a limetky. Doporučujeme podávat i s mlékem pro zjemnění chuti.
60 g (30 x 2 g)
Skladujte na suchém a tmavém místě. Země původu Japonsko.