Co je to vakuování?
Znehodnocení a zkáza potravin je způsobována chemickými reakcemi, působením vzduchu, teploty, vlhkosti, enzymů, mikroorganismů a plísněmi. Při úpravě potravin vakuováním předejdete všem těmto nepříjemnostem. Vakuově zabalené výrobky jsou hermeticky uzavřeny ve vzduchoprázdnu. Hlavní přednost spočívá v tom, že v uzavřeném sáčku (nádobě) není žádný kyslík. U potravin to znamená silně zpomalený růst mikroorganismů, čímž se podstatně prodlužuje jejich trvanlivost.
Proč potraviny vakuovat?
Vakuové balení poskytuje výrobkům vynikající ochranu. Ve vakuu zabalené potraviny jsou chráněny před zkažením, vysycháním, změnou chuti a ztrátou hmotnosti.
Úprava potravin vakuováním revolučně mění způsob nákupu a uchování potravin. Konzervace potravin bez vzduchu prodlouží dobu trvanlivosti.
Potraviny budou déle čerstvé, svěží a déle použitelné.
Rychle a pohodlně zabalíte nejen potraviny, ale i oblečení, obuv a vše, co potřebujete ochránit a uložit.
Podrobný článek o vakuování si přečtěte zde...
Uchování vakuovaných potravin:
V ledničce – vakuově zabalené potraviny systémem Magic Vac jsou chráněny před oxidací a brání rozkladu biologicky aktivních látek. Brání ztrátě původní chuti a uchování se výrazně prodlouží.
V mrazničce - Vakuované potraviny jsou chráněny před ztrátou vody, načichnutím potravin v mrazničce a ztrátou původní chuti. Dále vakuovací systém Magic Vac chrání potraviny před poškozením mrazem.
Při pokojové teplotě – Doporučuje se vakuovat suché potraviny jako jsou těstoviny, rýže, suchary, sušené ovoce, čaj, kávu, koření, luštěniny atd. Dále všechny potraviny jako např. džem, med, naložená zelenina a sýry. Tyto potraviny uchované ve vakuu jsou chráněny před parazity, plísněmi, bakteriemi a jinými mikroby, udržují si původní barvu a chuť.
Doba uchování potravin vakuováním s Magic Vac:
doba uchování | doba uchování | |
bez vakuování | v Magic Vac | |
Potraviny chlazené 5-2 °C | ||
Červené maso | 3-4 dny | 8-9 dnů |
Bílé maso | 2-3 dny | 6-9 dnů |
Ryby celé | 1-3 dny | 4-5 dnů |
Zvěřina | 1-3 dny | 5-7 dnů |
Uzeniny | 7-15 dnů | 25-40 dnů |
Krájené uzeniny | 4-6 dnů | 20-25 dnů |
Měkké sýry | 5-7 dnů | 14-20 dnů |
Tvrdé sýry | 15-20 dnů | 25-60 dnů |
Zelinářské produkty | 1-3 dny | 7-10 dnů |
Ovoce | 5-7 dnů | 14-20 dnů |
Potraviny vařené, upravované | ||
Kaše, polévky zeleninové | 2-3 dny | 6-10 dnů |
Těstoviny, rýže | 2-3 dny | 6-8 dnů |
Maso vařené, pečené | 3-5 dnů | 10-15 dnů |
Měkké pečivo | 2-3 dny | 6-8 dnů |
Olej na fritování | 10-15 dnů | 25-40 dnů |
Potraviny zmražené 18-2°C | ||
Maso | 4-6 měsíců | 15-20 měsíců |
Ryby | 3-4 měsíce | 10-12 měsíců |
Zelenina | 8-10 měsíců | 18-24 měsíců |
Potraviny s pokojovou | ||
teplotou 25-2 °C | ||
Chléb | 1-2 dny | 6-8 dnů |
Balené sušenky | 4-6 měsíců | 12 měsíců |
Těstoviny | 5-6 měsíců | 12 měsíců |
Rýže | 5-6 měsíců | 12 měsíců |
Mouka | 4-5 měsíců | 12 měsíců |
Suché ovoce | 3-4 měsíce | 12 měsíců |
Mletá káva | 2-3 měsíce | 12 měsíců |
Čaj sypaný | 5-6 měsíců | 12 měsíců |
Práškové mléko | 1-2 měsíce | 12 měsíců |
Potraviny v prášku | 1-2 měsíce | 12 měsíců |
Pozn. Údaje v tabulce jsou pouze orientační. Trvanlivost závisí také na počáteční čerstvosti balených potravin a na správném použití Magic Vac.
NÁŠ TIP:
Chcete zabalit dětem zdravě a bezpečně svačinu do školy?
Takovéto balení Vám zajistí čerstvost svačiny a zároveň ochrání obsah školní tašky Vašeho potomka před ušpiněním.
Máte v lednici rozbalené aromatické potraviny?
Po zabalení takovýchto potravin vakuovou baličkou zabráníte nepříjemnému zápachu v lednici a ostatní potraviny ochráníte před načichnutím.
Hodně cestujete?
Pokud se chystáte na dovolenou nebo na delší cestu, můžete si zavakuovat balíčky potravin přesně podle množství, které najednou spotřebujete. Větší množství malých balíčků Vám zajistí čerstvost Vašich potravin. Výhodou je, že vždy otevřete jen tolik balíčků, kolik sníte a zbytek zůstane pro pozdější použití.
Potřebujete uložit sezónní oblečení?
Vakuově zabalené oblečení a jiné potřeby budou chráněny před vlhkem a moli. Jistě oceníte i úsporu místa při ukládání oblečení, protože vysátím vzduchu se objem uloženého oblečení zmenší.