2. Fresh - ovocné a zeleninové šťávy, smoothies, koktejly, Horký Fresh ...
Možných receptur a kombinací je opět velké množství a záleží jen na vaší chuti a možnostech, které suroviny použijete. Kromě jednodruhových šťáv z ovoce a zeleniny doporučujeme směsi uváděné v dostupné literatuře (viz také kniha Dr. Normana Walkera - zde ke stažení v pdf) nebo jakékoliv smíšené nápoje, které vám budou chutnat. Jako "základy" pro míchané nápoje doporučujeme zejména jablečnou, pomerančovou nebo mrkvovou šťávu.
Na závěr upozornění: Zeleninové šťávy mají obecně "výraznější chuť" - přidávejte přiměřeně. Totéž platí o jiných výrazně aromatických surovinách a třeba i o citronech a limetách, které svou kyselostí spolehlivě "přerazí" ostatní chuti. Proto je raději dávkujte nejprve méně a v případě potřeby přidávejte.
Ovocné a zeleninové šťávy
Jablečný fresh - ideální chuť má odrůda Golden Delicius, ale lze použít jakákoliv jablka
Pomerančový fresh - skladováním hořkne! Ideální odrůda Valencia (u Navelu pozor na hořký "konec")
Grepový fresh - červený a růžový grep bývá sladší než bílý
Karotka - fantasticky sladkou chuť má odrůda Barcelona (dlouho skladovaná mrkev někdy hořkne)
Červená řepa - výrazně barví a má specifickou chuť
Hlávkový salát - jedna z nejpřijatelnějších chutí "zelených šťáv"
Mladá pšenice (wheatgrass) - detoxikační a ozdravný nápoj (lze nahradit produktem Mladý ječmen, který zakoupíte zde ...)
Dva speciály:
IMUNITY Fresh - z grepu, pomeranče a ananasu
Fresh NA HUBNUTÍ - z ananasu (velmi dobrý také v kombinaci s jablečnou šťávou)
Smoothies a mixované nápoje
Princip přípravy je jednoduchý. Do základu z čerstvé ovocné nebo zeleninové šťávy rozmixujte čerstvé nebo mražené ovoce (Výhodné je mixovat zejména druhy, které se obtížně odšťavňují. Mražené ovoce se prodává i v zajímavých kombinacích jako "lesní směs", "exotická směs" apod.). Množství neuvádíme - experimentujte dle chuti. (Pozor: mražených bobulovin méně, jinak vám "zamrzne" mixér)
Malinový mixjablečný FRESH, maliny, vanilka
Jahodový mixjablečný FRESH, jahody, vanilka
Banánový mixjablečný FRESH, banány, vanilka
Borůvkový mixjablečný FRESH, borůvky, vanilka
Černý rybíz mixjablečný FRESH, černý rybíz, vanilka
Lesní směs mixjablečný FRESH, lesní směs, vanilka
Speciály:
ENERGY mix pomerančový fresh, banány, jahody
HERBAL mix jablečný fresh, lesní směs, bylinky
FITNESS mix pomerančový fresh, jahody, černý rybíz
DETOX mix jablečný fresh, borůvky, chlorella - zakoupíte zde ...
SPICE mix jablečný fresh, maliny, banán, skořice
EXOTIC mix mango, kiwi, hrozen, broskev, zelený a žlutý meloun, ananas
Mléčné a jiné koktejly
Nic nového pod sluncem. Do mléka přidejte mražené nebo čerstvé ovoce a rozmixujte do požadované konzistence. Kromě této "natural" varianty bez dalších přísad lze doporučit ochucení cukrem nebo medem, "zahuštění" lžičkou rostlinné smetany nebo šlehačky, případně "okořenění" špetkou skořice nebo třeba vanilky apod.
Koktejlem lehce nahradíte také vydatnou svačinku.
Jako speciální drink "pro sportovce" máme vyzkoušený PROTEIN shake: Mléko, proteiny (ideální ze syrovátky), banán, vanilka
Na závěr něco pro zahřátí na zimu (vím, že teplo sice fresh lehce "deaktivuje", ale tentokrát jde o chuťový vjem a zdravé zahřátí organismu třeba po procházce v mrazivém počasí)
Horký Fresh
z jablečné a pomerančové šťávy se špetkou skořice
(fresh se skořicí zalijte cca 1:2 horkou vodou a dle potřeby přislaďte cukrem)
z ananasové a pomerančové šťávy s punčovou příchutí
(fresh s kapkou tresti zalijte cca 1:2 horkou vodou a dle potřeby přislaďte cukrem)
3. Mražené dřeně a ovocné pasty, zmrzliny a sorbety, oříšková a jiná „másla“…
Vzhledem k množství možných receptur uvádíme pouze princip pracovního postupu. Výběr surovin je pak dle libosti a chuti na každém uživateli.
Postupy jsou použitelné u odšťavňovačů: Champion, Twin Health, Green Star, L´Equip Visor a pro přípravu mixovaných nápojů v L´Equip Blender a jiných mixérech.
Mražené dřeně a ovocné pasty:
- namísto odšťavňování čerstvých surovin nechejte vybrané (na menší kousky) naporcované ovoce zmrazit (banány, jahody, ananas, broskve apod.) a sestavte odšťavňovač s homogenizační záslepkou namísto sítka. Kousky mraženého ovoce pak jednoduše vkládejte do přístroje, který je zhomogenizuje do podoby mražené ovocné dřeně, "zmrzliny" apod. (Pokud je ovoce příliš hluboko zmražené, homogenizace je obtížnější. Je proto vhodné nechat ovoce trochu "povolit" (nikoliv ale zcela rozmrazit)).
Zmrzliny a sorbety:
- pro změnu a doplnění chuti je možné do mražených dření přidávat například sušené mléko, jogurt, běžné mléko, cukr, sladidla, vanilku apod. (tyto suroviny ale přidávejte do homogenizovaného ovoce před jeho zmražením! Tj. nejprve zhomogenizujte čerstvé vybrané ovoce a přidejte např. sušené mléko. Promíchejte vše dohromady a ponechejte zmrznout v dávkovači na led (kostky apod., které se vejdou do plnícího otvoru Championu - nikoliv v jednom velkém kusu). Tato mražená směs je pak připravena k dalšímu pozdějšímu použití. Při použití tyto zmrzlé kousky opět zhomogenizujte a bez prodlevy servírujte. (Ideální a nejhladší homogenní strukturu přidá do různých kombinací zejména banán.) (V originálních návodech někdy výrobci doporučují do zmrzlin také vajíčka. Vzhledem k tomu, že neprocházejí tepelnou úpravou a hrozí nebezpečí nákazy apod. používejte vajíčka pouze za důkladných hygienických opatření a na vlastní riziko.)
(Příklad poměru surovin: Banánová zmrzlina: 4 homogenizované banány, 1,5 šálku mléka, 1/4 šálku cukru, lžička vanilky. Ostatní recepty se liší v podstatě jen ovocným základem, případně přidávají vajíčko.)
Oříšková a jiná "másla":
- Pro snadnější plnění použijte násypku na plnící otvor. Při pomalejším plnění surovinami (ořechy) bude "máslo" krémovější a naopak při rychlém postupu "křupavější" (s většími kousky). V řadě receptur se doporučuje ořechy (případně jiná olejnatá semena) předem na několik hodin namáčet ve vodě. Některé ořechy neobsahují dostatek oleje nebo vody, aby vytvořili máslovou konzistenci. V takovém případě je nutné olej nebo vodu dodat. Množství se liší v závislosti na použitých surovinách. Pro nejlepší výsledky použijte olej s neutrální chutí! (Vhodnější jsou "salátové", za studena lisované oleje.) V případě přípravy ořechových másel může díky vyššímu tření docházet k výraznějšímu nárůstu teploty odšťavňovače. Kontrolujte proto průběžně teplotu přístroje a v případě nutnosti dělejte častější přestávky apod. U ořechů spíše než doporučená maximální doba provozu odšťavňovače rozhoduje skutečná teplota při procesu.
Do receptur lze přidávat další suroviny a příchutě jako jsou například slunečnicová semínka (doporučuje se několik hodin před použitím semena namočit ve vodě), rozinky, vypeckované datle, fíky, obilné nebo jiné kličky, med, případně "slané" příchutě apod.
Pozor: Ořechová másla lze většinou připravovat pouze v rozumném množství pro běžnou spotřebu, nikoliv ve velkých dávkách.
(Doporučení: Nejlepší chuti dosahují másla ze solených ořechů - například arašídů.)
:: nahoru ::
Pozn.: Vhodnost každého z přístrojů nabízených na www.PrirodniLeciva.cz pro odšťavňování jednotlivých skupin surovin, popisujeme zvlášť v komentáři ke každému modelu.
Přejeme vám, aby měl váš život šťávu!
Proč pít Frash - zde ...
Jak vybírat odšťavňovač - zde ...
Nabídka odšťavňovačů - zde ...