6.6.2012 10:25:30
Gril do letní kuchyně patří, a pokud zrovna přemýšlíte, zda patří i do zdravé kuchyně dietám, pak zní odpověď ANO! Jen to chce zamyslet se nad tím, co budete grilovat, jakým způsobem to uděláte a jak často takto připravené jídlo budete jíst. Grilování může patřit k jednomu z nejzdravějších způsobů
pravy jídel, když dodržujete ty správné zásady. Přesto doporučujeme to s grilováním nepřehánět. Určité není dobré, pokud si budete maso či cokoli jiného na ohníčku připravovat...
21.5.2012 12:02:33
Od 17. května začalo biologické léto! Jarní
nava je definitivně zažehnána a jsou před námi ty nejkrásnější měsíce v roce. Začátek biologického léta bychom měli pociťovat přívalem energie, pozitivní nálady a chutí do sportovních aktivit. Podle Tradiční čínské medicíny je letní období v elementu ohně, ke kterému se řadí orgánový okruh srdce a tenké střevo. Zde se také nabízí vysvětlení, proč se většinou lidem se srdečními a cévními chorobami jejich zdravotní stav v období léta...
20.3.2012 11:28:34
Představujeme Vám novinku na našem trhu za studena lisovaný HROZNOVÝ / VINNÝ OLEJ . Námi dodávaný hroznový olej je vyroben v České republice, výhradně z hroznů z jihomoravských vinic . Vinný olej se lisuje za studena z hroznových jadérek červených hroznů. Hroznová jádra se získávají z matolin mechanickou cestou. Poté se suší a lisují speciálním šnekovým lisem. Hroznová jádra jsou zdrojem vysoce kvalitních a
činných látek. Jedinečné vlastnosti za studena lisovaného hroznového...
25.5.2011 12:09:09
Kasein (někdy psán jako kazein) patří mezi bílkoviny (proteiny) a setkáváme se s ním prakticky denně, protože tvoří až 80% mléčné bílkoviny. Zbývající část tvoří různé syrovátkové proteiny. Kasein můžeme nalézt v různých druzích a formách. Kasein je velmi významný jako zdroj aminokyselin, vápníku a fosfátů. Tyto složky jsou mimo jiné důležité pro rozvoj a růst mladých zvířat. Ovšem je třeba si uvědomit, že ani ostatní syrovátkové proteiny nejsou bezvýznamné. I ony jsou zdroj...
8.11.2010 9:32:38
Informace o vlivu DHA, L-karnitinu, fosfatidylserinu a vitaminu D na kognitivní schopnosti. Mezi kognitivní funkce patří myšlenkové procesy zahrnující schopnost učení nových věcí, intuici, soudnost, jazykové schopnosti a paměť. Demence je charakterizována ztrátou nebo snížením těchto mentálních schopností, především paměti. Je způsobena řadou faktorů včetně nemocí, které vedou k poškození mozkových buněk. Nejobvyklejší formou je Alzheimerova choroba. Zdravý mozek dospělé osoby má...
20.9.2010 7:52:58
Železo je životně důležitý prvek. Nejbohatším zdrojem v naší potravě je červené maso, rovněž je obsažen v tučných rybách, v tmavém mase kuřat a krocanů, dále v některých druzích ořechů, semenech, sušeném ovoci, listové zelenině a obohacených cereálních snídaních. Děsivé odhady Podle odhadů WHO obsahuje strava 600-700 mil. osob nedostatek železa, což je patrně celosvětově nejrozšířenější výživový deficit, zvláště v rozvojových zemích. V některých z těchto zemí může vážné problémy působit...
6.9.2010 12:51:51
Jistě se každému někdy stalo, že některé dny (především v létě) nemáte chuť k jídlu, naopak některé dny vám lednička nestačí. Někdy vám závan vonící pekárny nic neřekne a někdy si naopak v této pekárně musíte nakoupit několik dobrých kousků na uspokojení svých chutí. A poslední příklad - několik dní jíte málo, ba možná i zhubntete a třetí nebo čtvrtý den vše dojíte a jste znovu na své váze. Jak je to možné? Účastníkem je právě centrum sytosti, které se nachází v podvěsku mozkovém, blízko...
30.6.2010 19:51:49
Bílkoviny spolu s tuky a sacharidy (cukry) patří mezi základní složky naší potravy. Podle zásad zdravé výživa a vyvážené stravy je jejich poměrové energetické zastoupení ve stravě dospělého člověka, vzhledem k tukům a sacharidům, nejnižší (10 - 15 %). Přesto se nedoporučuje zanedbávat jejich pravidelný denní přísun. Mohli bychom si tím zadělávat na vážné zdravotní problémy. A je zcela jedno, kolik je nám let, protože kvalitní bílkoviny jsou nezbytné pro každého - potřebné pro zdravý...
1.6.2010 19:05:41
Kelp je hnědá mořská řasa, patřící do čeledi Laminariacea. Mořské řasy jsou zdrojem potravy lidstva od nejstarších dob. Mořské řasy jsou nejčistším, nejkvalitnějším a organismem nejsnáze využitelným zdrojem lehce stravitelných bílkovin a sacharidů. Kelp se vyznačuje antibakteriálními a antivirovými
činky. Pomáhá rovněž snižovat hladinu cholesterolu a krevní tlak. Řasa obsahuje řadu minerálů a stopových prvků - mimo jiné jód , hořčík, vápník , síru, draslík, železo , zinek, mangan...
13.2.2010 12:18:39
Americká společnost Synergy WorldWide vstupuje na český trh s ucelenou řadou produktů patentované koncepce V3.Pomocí systému V3 od Synergy WorldWide se nyní dá optimálně oslovit 10 systémů lidského těla tak, jak to předtím v této formě nebylo možné! Budoucnost je v konceptu V3 S konceptem V3 nebo také „Vital 3 “ se společnost SYNERGY výrazně odlišuje od všech svých konkurentů v Evropě! Doposud nebylo možné s nějakým, asi „zázračným výrobkem“, plnohodnotně zásobit tělo...
25.2.2009 20:41:22
Živá strava neboli living foods (rawfood) je pojem označující potravu tepelně ale i chemicky neupravovanou. Vychází z vědeckých poznatků, že jakákoli tepelná
prava a nešetrné průmyslové zpracování ničí výživné hodnoty v potravinách, mění jejich molekulární strukturu a ty se tak stávají méně hodnotnými, často zdraví škodlivými, ne-li přímo toxickými a karcinogenními. Pod pojmem živá strava se ovšem neskrývá nic, co by se ‚ještě hýbalo‘ - mluvíme zde o syrové rostlinné stravě. Patří...
13.1.2009 23:48:57
Jsou spousty lidí, kteří chtějí hubnout a kupují si potraviny, o kterých si myslí, že jsou zdravé. Někdy si ale nepřečtou obal výrobku s energetickými hodnotami, což bývá chyba. Naučte se proto číst obaly výrobků hned v obchodech, než si něco koupíte. Budete tak lépe obeznámeni s tím, co jíte a kolik kalorií z určitého jídla přijímáte. Př.: Energie na 100 g: 480 kJKcal - 115 kcalBílkoviny: 9,5 gSacharidy: 8,6...
13.1.2009 23:43:44
Patříte mezi ty, které mají problém s nadváhou? Už jste vyzkoušeli všechno možné a váha nejde a nejde dolů? Trochu vám poradíme. Největší zádrhel dnešní generace je nedostatečný příjem vlákniny. Abyste porozuměli tomu, proč je nutné jíst potraviny s dostatkem vlákniny, vysvětlíme si to následovně. Proč potřebujeme vlákninu Jestliže přijímáte dostatečné množství vlákniny, nejenom že můžeme předejít různým nemocem jako je rakovina tlustého střeva, konečníku, hemeroidy apod. Již z tohoto důvodu...
23.12.2008 8:06:58
Pro někoho je vánoční pečení lákavé, pro někoho je to otrava. Špinavé nádobí, plechy, vše omaštěné a celé dny trávené v roztopené kuchyni. Jediná hrozba "nepečení" může být vytracení vánoční nálady a pohody. Proto nabízíme pár tipů pro jednodušší pečení curkoví - méně pečení, méně cukroví -> žádné přibírání. Navíc se vyhnete zbytečným curkům a přebytku tuků. Postavě neuškodíte, pochutnáte si a ještě budete rádi, když váha bude po Vánocích ukazovat stejné číslo. Jedním z příkladů...
23.12.2008 7:58:03
Rýžová dieta Rýžová dieta je známou a osvědčenou metodou hubnutí. Základem této diety je samozřejmě rýže. Jestliže tedy potřebujete dát nějaké to kilo dolů, rýže je naprosto ideálním pomocníkem. Avšak pozor, není rýže jako rýže. Na celém světě je pěstováno přes neuvěřitelných 9000 druhů této potraviny. Liší se barvou, chutí nebo vůní. Druhy rýže Mezi nejznámější rýže je rýže Basmati, dlouhozrnná, jasmínová, sladká, neloupaná, pololoupaná a další. Bílé rýži se raději vyhněte, protože je...
8.10.2008 9:20:13
Seznamte se - přístroje na vakuování potravin MAGIC VAC ® Chcete začít zdravěji žít? Právě nastává ten pravý čas. Konečně přestanete konzumovat potraviny, u kterých se ztrácí chuť, vitamíny, nutriční hodnoty a navíc jsou tyto potraviny plné bakterií, plísní a dalších mikroorganismů… Kvůli stále rostoucímu zájmu o zdravý životní styl nyní vstupuje na český trh italská firma Flaemnuova s vakuovými baličkami MAGIC VAC®. Možná teď přemýšlíte, co si představit pod pojmem „vakuová...
5.3.2008 9:26:02
“MLIEKO”. Už len slovo samotné vzbudzuje dobrý pocit. “Čo tak dať si veľký pohár mlieka?” Naposledy ste možno t
to otázku počuli od niekoho, komu na vás záleží, a iste ste ocenili jeho ponuku dať si mlieko. Všetky záležitosti týkaj
ce sa jedla a hlavne mlieka, s
obklopené emocionálnymi a kult
rnymi faktormi. Mlieko bolo u každého prvým jedlom. Ak sme mali štastie, bolo to práve mlieko našej matky, ktoré sme pili ako prvé. Mlieko lásky, s láskou dávané a prijímané. Jediná...
29.7.2006 8:47:28
Chemická látka I3C, která je obsažena v brokolici, květáku a zelí, dokáže "opravit" DNA v buňkách, a tím zabránit jejich rakovinnému bujení. Zjistili to vědci z Georgetownské univerzity ve Spojených státech. Podle vědců má stejnou vlastnost také genistein - látka obsažená v sóji. Souvislost mezi zmíněnými druhy zeleniny a nižším rizikem onemocnění rakovinou bylo známé už dříve. Výsledky studie otištěné v časopise British Journal of Cancer vysvětlují, jak se to děje. "Teď je jasné, že...
5.3.2006 20:18:23
Před námi jsou jen Jugoslávci a Řekové. Uvedl to Petr Sucharda, primář 3. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, který se výzkumem a léčbou obezity dlouhodobě zabývá. "Za posledních dvacet let se počet obézních v Česku zdvojnásobil a bohužel stále stoupá," řekl Sucharda. Dodal, že pětina národa je už dnes obézní a dalších 30 procent má nadváhu. Bohužel se to nevyhýbá ani dětem, ba naopak, přebírají návyky svých rodičů a hrozí jim riziko tloustnutí. "Nadváha i obezita...
5.3.2006 19:35:41
I když ne všichni dietologové považují studii nazvanou Výživa duše za přesvědčivou, Britové tvrdí, že zjistili souvislost některých duševních poruch s nedostatkem určitých látek, které lze získat z potravin. Deprese prý souvisí s malou konzumací ryb. Organismu pak chybí nenasycené omega-3 mastné kyseliny, které mají vliv na dobrou funkci mozku. Také u schizofreniků byla zjištěna nízká hladina nenasycených mastných kyselin. Před Alzheimerovou chorobou může chránit
dajně vysoký...
5.3.2006 19:28:58
Výzkum, který si objednala Americká nadace pro výživu dětí, ukázal, že u dětí ve věku od tří do pěti let, konzumujících alespoň jednou týdně hranolky, se riziko pozdějšího onemocnění rakovinou prsu zvýšilo až o 27 procent. Výzkum řídila Karin Michelsová z Ženské nemocnice v Bostonu. Výzkumníci získali důkazy, že strava lidí v raném období života výrazně určuje jejich stravovací návyky i v pozdější době života. Výzkum přinesl další důkazy, že rakovina prsu má původ především v rané...
3.11.2005 16:23:27
Česko patří k zemím s nejvyšší
mrtností na rakovinu tlustého střeva a konečníku. "Může za to životní prostředí i špatné stravovací návyky," říká v on-line rozhovoru předseda České onkologické společnosti Jiří Vorlíček. "Životní prostředí se posledních deset let výrazně zlepšuje, ale přetrvávají vlivy z minulosti. Stravovací návyky máme stále nedobré," říká profesor Vorlíček. "Zajímavé je, že například Japonci rakovinou tlustého střeva prakticky netrpí, ale když se přestěhují do...
20.10.2005 10:47:39
Doporučují FAO (Organizace pro zemědělství a výživu) WHO (Světová zdravotnická organizace) ve zprávě agentury OSN. Podle ní by lidé neměli získávat z jednoduchých cukrů více než 10 % kalorií. Měli by zvýšit příjem ovoce a zeleniny, více se pohybovat. Jen tak se mohou vyvarovat vzniku chronických chorob. FAO a WHO ve zprávě dávají vládám doporučení v oblasti výživy a životního stylu jako opatření proti nárůstu srdečních onemocnění, rakoviny, diabetu a obezity. Ve společném...
18.5.2004
Mohou smažené potraviny způsobovat rakovinu? Světová zdravotnická organizace má silné podezření, že ano, a svolala proto do Ženevy experty z celého světa. Kdyby se potvrdilo, že vinu má skutečně proces smažení, mělo by to podobný dopad, jako když byla potvrzena škodlivost kouření. Jisté je zatím pouze to, že některé smažené potraviny na bázi škrobu (hranolky, chipsy) obsahují látku zvanou akrylamid, která je ve vysokých dávkách nebezpečná. U myší způsobuje různé druhy rakoviny, její...